2018

İmza Sirküleri Nedir? Nasıl Çıkarılır?

Ticari hayat içerisinde yer alan kimselerin sıklıkla başvurduğu belgelerden birisi de imza sirküleri olmaktadır. Peki, bu kavram ne anlama gelmektedir ve niçin kullanılmaktadır? İşte bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

İmza Sirküleri Nedir? Nasıl Çıkarılır?

İmza Sirküleri Nedir?

Ticari firmaları ya da diğer tüzel kişilikleri temsil etmek için kendisine yetki verilen kişinin imzalarından oluşan evraka imza sirküleri adı verilmektedir. Böylelikle kişinin yetkili olduğu ve imzasının nasıl olduğu bu sirküler içerisinde ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır. Bu doğrultuda evrakta sahtecilik ve yetkili olmayan kişilerin işlem yapması gibi hususlar ile karşılaşmak söz konusu olmayacaktır.

İmza Sirküleri Nasıl Çıkartılır?

İmza sirküleri noter onaylı bir belgedir. Dolayısıyla kişiler kendi aralarında sözleşme imzalayarak böylesi bir sirküler oluşturamazlar. İmzaların noter huzurunda alınmış olması gerekmektedir. Böylelikle noter onaylı sirkülere sahip olan bir kişi sirkülerde yazan tüzel kişilik adına belirlenen yetkiler çerçevesinde hareket edebilir.
Belge noter onaylı olduğu için belirli bir ücrete tabidir. Bu ücretler ise her sene güncellenmektedir. Dolayısıyla net bir rakam ifade etmek zordur. Bunun yanı sıra ücretler sayfa başına alınmaktadır. Dolayısıyla ikinci bir nüsha daha alınmak istenirse bu durumda ayrıca bir ücret daha ödenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

İmza Beyannamesi İle Farkı Nedir?

İmza beyannamesinde kişi giderek kendi imzasını notere tasdik ettirmektedir. Ancak imza sirkülerinde durum tam tersidir. Tüzel kişilik imza sirkülerinde belirlediği kişiye açık şekilde yetki vermektedir. Bu yetkiler de imza sirkülerinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır. Dolayısıyla bir kişinin bu yetkiler dışına çıkması söz konusu değildir. Bu sebeple de son derece dikkatli bir şekilde yetki verilmesi gereklidir.

Gerekli Olan Belgeler

İmza sirküleri için gerekli belgeler arasında imzası alınacak kişinin kimliği ve ticaret siciline kayıtlı olan şirketin vergi numarası başta olmak üzere diğer bilgileri de gereklidir. Bu belgeler temin edilip notere başvuru yapılması durumunda kısa bir süre içerisinde imza sirkülerinin alınması mümkündür.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...