2018

Konut Hesabı Nedir? Kimler Yararlanabilir?

7 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren KHKye göre konut hesabı ve devlet katkısı düzenlemesi yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre bankada konut hesabı açarak düzenli birikim yapan kişiler 15.000 TLye kadar devlet desteğinden yararlanacak.


Konut Hesabı Nedir? Kimler Yararlanabilir?


Bu sayede konut alamayan dar gelirli vatandaş birikim yapacak ve devlet bir miktar teşvik verecek. Diğer yandan da devlet yatırılan paraları kullanarak nakit ihtiyacını karşılayacak. Bu uygulama, gençler için getirilen çeyiz hesabı ile aynı mantıkta çalışıyor.

Şartlar Nelerdir?

Konut hesabından herkes yararlanamıyor. Şu şartları sağlayan kişiler konut hesabı açtırabilir:
  • Konut hesabı açmak için 18 yaşından büyük olmak ve konut sahibi olmamak şartı aranıyor.
  • Türk vatandaşı olanlar bu uygulamadan yararlanabiliyor. Yabancılar ya da mavi kartlılar şartları sağlamıyor.
  • Kişiler yurt içinde satın alacakları tek konut için bu destekten yararlanabiliyor.
  • Yurtiçindeki bankalardan TL cinsinden hesap açmak gerekiyor.
  • Hesap açıldıktan sonra 30 bin TL nakit yatırmak gerekiyor.
  • Daha sonra hesaba aylık olarak ödeme yapılıyor. Bu ödemeler minimum 250 TL olmalı. Üç aylık ödemelerde ise alt sınır 750 TL olmalı.
  • Ödemeler için üst sınır belirlenmemiştir.
  • Konut hesabından ve devlet desteğinden yararlanmak için en az 3 sene sistemde kalmak gerekiyor.
  • 3 yıl sonunda ödenen paranın yüzde 20si, 15 bin lirayı geçmemek kaydıyla devlet teşviki olarak ödeniyor. Bu oran her yıl yeniden değerleme oranına göre değişiyor. Bu tutarı 3 katına arttırmak için Bakanlar Kurulu yetkilidir.
  • Bu teşviki almak için kişinin mutlaka konut alması gerekiyor. Konut satın alındıktan sonra ilgilinin başvurusu ile devlet katkısı ödeniyor.

Konut Hesabına Ödeme Periyodu

Açılan konut hesabına aylık ya da 3 aylık periyotlarla ödeme yapılabiliyor. Aylık yapılan ödemelerde alt sınır olan 250 TL ödenirse ya da 3 ayda bir 750 TL öderse kişi aynı teşviki alacaktır. Bu kişi hesapta 3 yıl kalırsa, 3 yıl sonunda 9 bin TL birikimi olur. Bunun yüzde 20si olan 1.800 TL kişiye devlet teşviki olarak ödenir.

Ödemelerini daha yüksek tutarda yapan kişiler 15 bin TLye kadar teşvik alabilir. Eğer kişi ayda 2 bin TL ödeme yaparsa ve hesapta 3 yıl kalırsa, 72 bin TL birikimi olacaktır. Bu birikimin yüzde 20si olan 14 bin 400 TL teşvik olarak ödenecektir. Daha fazla ödeme yapan kişiler ise üst sınır olan 15 bin TL teşvik alabilecektir.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...