2017

Zorunlu BES mi bireysel BES mi?

Son zamanlarda sürekli olarak gündeme gelen bireysel emeklilik sistemi yeni yılda yeniden gündemimize geliyor. 2018 yılı itibariyle çalışan sayısı daha az olan işletmelerde bu zorunlu BES sistemine dahil olacaklar. Bu sebeple çalışanların aklında çeşitli sorular yer almaktadır. Kimileri bireysel emeklilik sistemine dahil olalım mı olmayalım mı diye sorarken kimileri de özel bankaların bireysel emeklilik sistemlerine mi yoksa devletin bireysel emeklilik sistemine mi girmeli diye sorular sormaktadır.

İşte bizler de sizlere bu yazımızda hangi bireysel emeklilik sisteminin daha avantajlı olduğunu açık ve net bir şekilde yazacak ve fikirlerinizin netleşmesini sağlayacağız. Böylelikle daha isabetli kararlar verebilecek ve geleceğinizi daha güvenli bir şekilde şekillendirebileceksiniz.

Zorunlu BES mi bireysel BES mi?

Devlet Katkısı

Devlet tarafından getirilen zorunlu bireysel emeklilik sistemi kapsamında devlet de yüzde yirmi beş oranında katkı payı vermektedir. Bu katkı payı sayesinde tasarruflarınız dörtte bir oranında artmaktadır. Eğer kendiniz tek başınıza bu bireysel emeklilik sistemine dahil olayım ve emekli olduktan sonra ekstra kazanç elde edeyim der iseniz bu yüzde 25 oranındaki kazançtan mahrum kalmanız söz konusu olabilecektir.

Zorunluluk Unsuru

Devlet tarafından katkı verilen bireysel emeklilik sisteminin başında zorunlu yazması kimi kimseler tarafından olumsuz bir şekilde karşılanmaktadır. Bu durum yatırımlarınızın kendi isteğiniz doğrultusunda değil de devletin talepleri doğrultusunda yönetilmesi anlamına gelmektedir. Eğer sizler daha kazançlı bir yatırım yapabiliyor iseniz bu durumda bireysel emeklilik sistemine ayrılan paralarınızın boşa gitmesi söz konusu olabilecektir. İşte bu husus göz önünde bulundurularak zorunlu bireysel emeklilik sisteminden ayrılmanıza olanak tanınmıştır. Ancak bunu yaparken ilk 2 ay içerisinde çıkmanız sizler için daha avantajlı olacaktır. Zira iki ay sonra çıkmanız durumunda biriktirmiş olduğunuz paralardan bir miktar kesinti yaşanacaktır.

İşte tüm bu hususları göz önünde bulundurarak sizler de en isabetli kararı verebilir ve bireysel emeklilik sistemine dahil olup olmama konusunda kararlarınızı netleştirebilirsiniz. Nihai olarak belirtmek gerekirse zorunlu bireysel emeklilik sistemine yatırmış olduğunuz paralar 56 yaşını tamamladıktan sonra sizlere iki alternatifli şekilde sunulmaktadır. Bunlardan ilki yatırdığınız paraları maaş halinde taksit taksit geri almaktır. İkincisi ise yatırdığınız tüm parayı peşin bir şekilde almaktır. Eğer 56 yaşından evvel sistemden çıkacak olursanız bu durumda yatırmış olduğunuz paraların hepsini peşin olarak alma imkanınız yine bulunmaktadır.

Sisteme kayıt olmak için 45 yaş ve altında olmak gereklidir. Dolayısıyla emeklilik yaşı yaklaşmış kişilerin bu sistemden faydalanabilmesinin de önüne geçilmiş durumdadır. Eğer sizler de bu şartları taşıyor iseniz bu durumda yukarıdaki hususları göz önünde bulundurarak kararınızı verebilirsiniz. Sizlere aktarmış olduğunuz bu hususlar çerçevesinde Sizlerde nihai kararınızı vererek yatırımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer zorunlu bireysel emeklilik sisteminde devam etmek isterseniz maaşınızın yüzde üç oranında kesintiye uğrayacağını da bilmelisiniz.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...