2018

Emlak Vergisi Nedir? Ne Zaman Ödenir?

Mal sahipleri tapu kayıtlarında kendi adına kayıtlı olan konut, arsa, arazi, bina, işyeri gibi gayrimenkuller için emlak vergisi öder. Taşınmaz sahibi olan herkes emlak vergisi ödemekle mükelleftir. Bu vergi ilk olarak 1986 yılında alınmaya başlanmıştır. Günümüzde de senede iki taksit halinde ödenmeye devam etmektedir. Verginin tahsili, taşınmazın bağlı olduğu belediye tarafından yapılarak, devlete aktarılmaktadır. Yani verginin kazananı devlettir.

Gayrimenkul sahibi olmayan kişiler için emlak vergisi çok önem arz etmese de, taşınmaz sahibi olanların şimdi anlatacağımız hususları bilmesinde yarar vardır.

Emlak Vergisi Nedir? Ne Zaman Ödenir?

Emlak Vergisini Ne Zaman Ödemeliyim?

Emlak vergisi ödeme zamanları komisyonca belirlense de mükelleflerin unutmaması için her sene aynı dönemler seçilir. İlk taksit 1-31 Mart aralığında ödenirken, ikinci taksit ise 1 Kasım ile 1 Aralık tarihlerinde ödenir. Emlak vergisi söz konusu tarihlerde muaccel olmuştur. Ödenmemesi halinde cezai işlem uygulanır.

Emlak Vergisini Nereye Ödemeliyim?

Emlak vergisi ödemenizi, taşınmazınızın bulunduğu yerin belediyesine başvurarak ödemelisiniz. İlgili belediyeye kimliğinizle gitmeniz, ödemenizi yapmak için yeterlidir. Ancak günümüzde vergi ödemek için belediye yollarını aşındırmaya hiç gerek yoktur.

Uzaktaysanız, gidemeyecek durumdaysanız ya da zaman kaybetmek istemiyorsanız verginizi ödemenizin pek çok yolu var. İlk olarak Gelir İdaresi Başkanlığından mevcut emlak vergisi borcunuzu sorgulayarak öğrenmelisiniz. Daha sonra bu miktarı uzaktan ödeme yolları ile ödeyebilirsiniz.

PTT ile havale yapmak, belediye hesap numarasına havale yapmak, kullandığınız bankanın internet bankacılığı yolu ile ödemek gibi seçenekler mevcuttur. Yaşadığınız il dışındaki taşınmazlarınız için ödemeleri bu şekilde yapmak oldukça avantajlıdır.

Bazı belediyeler e-belediye uygulamasına geçmişlerdir. Eğer sizin belediyeniz de bu uygulamayı kullanıyorsa, ödemenizi bu şekilde de yapmanız mümkündür.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi oranları belli olduğu için hesap yapmak oldukça kolaydır. GİB adresinden vergi borcunuzu sorgulamanız mümkündür. Ancak hesap hataları yapılmaması için kendiniz de hesaplamak isteyebilirsiniz. Bu durumda arsa, konut, işyeri, bina gibi gayrimenkuller için belirlenen vergi oranları ile hesap yapabilirsiniz.

Hesaplama yapılırken gayrimenkulün değeri rayiç bedel üzerinden hesaplanır. Eğer gayrimenkul büyükşehir belediyesine bağlıysa emlak vergisi ödemesi 2 katına çıkmaktadır.

Vergi oranı binalarda binde 2 iken, normal meskenlerde binde 1dir. Büyükşehir belediyelerinde 2 kat olarak uygulanır.

Arazilerde emlak vergisi oranı binde 1 iken, arsalarda emlak vergisi oranı binde 3tür. Büyükşehir belediyelerinde 2 kat olarak uygulanır.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...