2018

Devlet Destekli Bireysel Emeklilik

Bildiğiniz üzere 2017 ocak ayından itibaren zorunlu bireysel emeklilik sistemi uygulanmaya başlandı. Ancak ilk etapta büyük işletmeler bu sisteme dahil olurken az sayıda personel çalıştıran işyerlerinin 2018 yılı içerisinde bu sisteme tam olarak dahil olmaları hedefleniyor. Bu aşamada birçok kimsenin aklına neden zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine girdirildiği sorusu gelebilir. Bu durum tamamen devlet politikası olup kişilerin emekli olduklarında daha iyi hayat standartlarına sahip bir hayat sürebilmeleri hedeflenmektedir. Zira emekli maaşlarının son derece düşük olması insanların yüksek standartlarda hayat sürebilmelerini engellemektedir.
Peki bu zorunlu sistemin ne gibi avantajları bulunmaktadır diye merak ediyorsanız sizlere teker teker aktaracağız. Ayrıca sisteme girmek zorunlu iken kalmanın zorunlu olmadığını da hemen belirtelim.

%25 Devlet Desteği

Eğer bu bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yıl kalır ve 56 yaşını doldurursanız bu durumda devlet katkısı %25 oranında gerçekleşecektir. Bu sayede ne kadar para biriktirmiş iseniz bunun 4te 1i kadar daha fazla paraya sahip olacaksınız. Örnek olarak ifade edecek olursak toplamda 60 bin TL para birikmiş ise bu durumda devlet tarafından size toplam 15 bin lira daha para verilecektir. Böylelikle paranız toplam 75 bin lira olacaktır. Ayrıca bu parayı dilerseniz toplu bir şekilde çekebilecek dilerseniz de size maaş olarak geri ödenmesini isteyebileceksiniz.

Çıkma Bedeli

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi içerisine dahil olduktan sonra ilk iki ay içerisinde cayma hakkınız bulunmaktadır. Eğer bu süre içerisinde çıkarsanız ödediğiniz paraları geri alabilecek ve herhangi bir ekstra ücret de ödemeyeceksiniz. Ancak iki aydan sonra çıkmak isterseniz bu durumda yatırdığınız paralarınızı tam olarak alamayacaksınız. Zira devlet kesinti yapacak. Durum böyle olunca 2 aylık bir düşünme süreniz bulunmaktadır.
Ayrıca bir diğer hususu daha belirtelim. Buna göre 10 yıl ve 56 yaş şartını sağlamasanız bile sistemden daha erken ayrıldığınızda dahi kazanç elde edebilmeniz mümkündür. Ancak 45 yaş üzeri iseniz maalesef bu sistemden faydalanma imkânınız bulunmamaktadır.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...