2018

SMMM Olma Süreci Nasıldır?

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM), muhasebecilik mesleğini icra etmeye kanunen hak kazanan kişilerdir. SMMMler muhasebecilerle aynı işi yapabilirler. Bunun yanı sıra işletmelerde muhasebe sistemleri kurmak ya da bu sistemleri geliştirmek de işlerinden biridir. Finansal konularda danışmanlık ve bilirkişilik de yapabilirler.

SMMM Olma Süreci Nasıldır?

Kimler SMMM Olabilir?

SMMM olmak için ilk şart eğitimdir. Üniversitelerin hukuk, maliye, iktisat, işletme, bankacılık, muhasebe, kamu yönetimi veya siyasal bilimler bölümlerinden birinden mezun olmak gerekir. 4 yıllık lisans eğitiminden sonra staj yapabilmek için sınava girmek gerekir.


Staja Başlama Sınavı

Staja başlama sınavı olarak adlandırılan bu sınav Mart, Temmuz ve Kasım aylarında olmak üzere senede 3 kez açılmaktadır. Sınavlar Ankara, İstanbul ve İzmirde yapılır. Sınav genel kültür ve genel yetenekten oluşur. Sınav, KPSS sınavına göre çok daha kolaydır. Staj yapabilmek için 60 barajını geçmek gerekir.


Staj Süreci

Sınavı kazanan kişiler staj yapmak istedikleri ildeki SMMM odalarına staj başvurusunda bulunurlar. Bu başvurular Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında, senede 3 kere alınır. Kişiye staj dosyası açılarak staja başlanır.

Adaylar stajlarını SMMM veya YMM bürolarında, SMMM veya YMM şirketlerinde ve SMMM veya YMM gözetimi altında olmak kaydıyla özel şirketlerde de yapabilirler. Staj başvurusu yaptıktan sonra kişi 2 yıl içinde sigortalı bir şekilde staja başlamazsa dosyası iptal edilir.
Staja başlayan kişiler için devam zorunludur. Zaruri haller için 6 ay izin verilir. Askerlik, doğum gibi haller staj süresinden sayılmaz. Adaylar 3 yıllık stajı tamamlamalıdır. Daha sonra SMMM odası dosyayı kapatır ve yeterlilik sınavına girilir.


Yeterlilik Sınavı

Yeterlilik sınavında da 7 dersten sınav yapılır. Her dersten 50 üstü almak ve ortalamanın 60 üstü olması gerekir. Geçilemeyen dersler için 2 sınav hakkı tanınır. Bu sınavı da geçen kişiler ruhsat harcı yatırarak odaya kayıt yaptırır. Ruhsat çıktıktan sonra ise SMMM olarak çalışmak mümkündür.


Yeminli Mali Müşavirlik

SMMM olan kişiler en az 10 yıl bu mesleği icra ettikten sonra, meslek sınavını da kazanırsa yeminli mali müşavir olur. Meslek sınavından kasıt yeminli mali müşavirlik sınavıdır. Bu sınavı kazanan kişiler ruhsat alırlar. Ruhsatları çıktıktan sonra YMM olarak çalışmaya başlayabilirler.

YMMler, SMMMlere ek olarak tasdik işlemlerini de yapmaya yetkilidir. Vergi beyannameleri, mali tabular gibi işlerin YMM tarafından yapılması gerekir.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...


Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...