2018

Çalışan Annelerin Hakları Nelerdir?

Çalışan anneler için iş hayatı zorlu bir süreçtir. Kadının iş hayatına daha çok kazandırılması için çalışan annelere bazı haklar sunuluyor. Kanuni güvence altında olan bu haklardan çalışan ve anne olan her kadın yararlanıyor. Çalışan annelere doğum sebebiyle verilen izinlerde maaş kesinti yaşanmıyor. Bu haklara ek olarak bir de bakıcı parası yardımı eklendi. Henüz sınırlı olan uygulamanın kapsamı genişletiliyor.

Doğum İzni

Annelere doğumdan önce 8, sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni veriliyor. Çoğul gebeliklerde bu izin 10ar hafta uygulanıyor. Bu süreçte izinli olan anne rapor parası adı altında maaşını alabiliyor. Rapor parası 112 gün üzerinden hesaplanarak ödeniyor. Böylece çalışamayan anneye güvence sağlanıyor.

İş Göremezlik Ödeneği

Asgari ücretle çalışan anne, 16 haftalık doğum iznini kullanması halinde iş göremezlik ödeneği alıyor. Ödeme son 3 ayda alınan brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Bu ödemeler PTT veya Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleşiyor. Doğum izni bittikten sonra ödeme alınıyor. E-devlet üzerinden SSK doğum parası sorgulaması yapmak mümkün.

Bakıcı Parası

Yaklaşık bir yıldır uygulanan proje ile anne olan çalışan kadınlara bakıcı desteği de sağlanıyor. Finansmanı Avrupa Birliği (AB) ile sağlanan ve SGK tarafından hayat geçirilen Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında 1 yıl içinde 6 bin 755 anneye bakıcı parası verildi. Başlangıç olarak Antalya, İzmir ve Bursada başlayan projenin kapsamına daha sonra Ankara ve İstanbul da eklendi. Bu kapsamda ilk yıl içinde 15 milyon Euro hibe sağlandı.

Ankara ve İstanbulda da uygulanan teşvikte ilk olarak 5 bin anneye ayda 1,500 lira ödeme yapılması kararlaştırıldı. 0-2 yaş grubunda çocuğu olan kişiler bu teşvikten yararlanabiliyor. Sigortalı bakıcı çalıştıracak olan çalışan ya da çalışmaya başlayacak olan anneler bu imkândan yararlanacak.
Yararlanmak isteyen anneler sgk.gov.tr ve evdecocukbakimi.net adreslerinden ön kayıt yaptırabilecek. Bakıcı parası almak isteyen annelerin ücretlerinin asgari ücretin 2 katını aşmaması şartı olduğunu da belirtelim.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...