2018

Ticaret Sicil Kaydı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir süredir aklınızda olan fikri hayata geçirmeye karar verdiniz ancak şirketiniz için ticaret sicil kaydı nasıl yapılacak bilmiyorsanız, bu yazı tam size göre. Kayıt için gerekli olan evraklar ve kayıt prosedürünü buradan öğrenebilirsiniz.

Ticaret Sicili

Ticaret sicili tüm tacirlerin kayıtlı olduğu sicildir. Bir şirket kuracaksınız sizin de kayıt olmamız gerekir. Çünkü şirket kurarak artık siz de tacir sıfatına sahip olacaksınız. Bu sicile kaydolmak hem üçüncü kişilerin bilgilenmesi için hem de işletmenizi takip etmek için zorunludur.

Kayıt Öncesi Neler Yapmalı?

Ticaret sicil kaydı aşamasına geçmeden önce şirketinizi kurmaya karar vermelisiniz. Şirketinizin işletme türü, şahıs şirketi mi yoksa sermaye şirketi mi olacağına, unvana, sermayesine, adresine ve yönetimi gibi konulara önceden karar vermelisiniz. Uygulamada genellikle sermaye şirketleri kurulmaktadır. Çünkü bu şirketler daha az risklidir.

İlk olarak Mersisten şirket ana sözleşmesinin hazırlanması gerekir. Bu işlemi şirketiniz için tutacağınız mali müşavir yapar. Bu sözleşmede şirketin unvanı, faaliyet konusu, sermaye miktarı, hissedarların kim olduğu, yönetim şekli, adresi vs. gibi hususlar belirtilir. Daha sonra bu sözleşmeyi imzalamak için notere gitmek gerekir. Şirketin kurucuları noterde sözleşmeyi imzalarlar. Notere giderken her yönetici ortak, kimlik ve vesikalık fotoğrafını yanında bulundurmalıdır.

Ana sözleşme imzalandıysa sıra, sermayeyi şirket hesabına yaptırmaktadır. Bankada şirket adına açılan hesaba sermayenin en az dörtte biri yatırılmak zorundadır. Bunu yatırdıktan sonra bankadan blokaj yazısı alınır. Rekabet kurumuna da bir miktar fon ödenir. Daha sonra kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi ve kayıt için yazılan dilekçe kurucular tarafından imzalanır.

Başvuru Nasıl Yapılır?

Bulunduğunuz ildeki Ticaret Odasına başvururken yanınızda şirketin ana sözleşmesi, tescil talepnamesi, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi, bankadan aldığınız blokaj yazısı, dilekçeniz ve Rekabet Kurumuna ödeme yaptığınız dekont bulunmalıdır.

Bu evraklar Ticaret Odasına teslim edilir. İncelenen evraklarda eksiklik varsa düzeltilmesi istenir. Gerekli düzeltmeler yapıldıysa veya evraklarda eksiklik yoksa birkaç gün içinde şirket tescil edilecektir. Artık hukuken varlığı olan bir şirkete sahipsiniz.

Şirket kurulduktan sonra sicil tasdiknamesi Ticaret Odasından alınır. Şirket yöneticileri tekrar notere giderek şirketlerini kurduktan sonra imza sirküleri çıkarırlar. Şirkete ait defterler noterde onaylatılır. Şirketinizin kurulduğundan emin olmak istiyorsanız ticaret sicil no ile sorgulama yapabilirsiniz. Kendi ticaret odanızın web sitesi üzerindeki arama butonundan bu sorgulamayı yapmanız mümkündür.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...