2018

Yarı Zamanlı Çalışan Annelere Tam Maaş Ödemesi

Çalışan bayanların anne olma sürecini kolaylaştırmak adına doğum izni gibi fırsatlar sunulsa da yeterli olmuyor. Tam zamanlı ilgi bekleyen bebekler, her zaman daha çok emek ve zaman istiyor. Bu yüzden annelere birtakım fırsatların sunulması gerekiyor. Özellikle doğum sonrası 6 ay boyunca çocuğunu anne sütü ile beslemesi gereken annelerin çalışması, bebeklerin beslenmesini ve sağlığını kötü yönde etkiliyor.

İşte bu durumdan doğan ihtiyaç nedeniyle meclis gündeminde bir tasarı var. Doğum yapan kadınlara 6 aya kadar yarı zamanlı çalışarak tam maaş alma imkânı sağlayacak olan bu çalışmalar devam ediyor. Şu anda meclis gündeminde olan yasa tasarısı ile çalışan kadınlara annelik izni dışında imkânlar da sunulacak.


Tasarıda Neler Var?

Gündemdeki yasa tasarısı çalışan annelere analık izni bitiminden itibaren başlamak üzere yarı zamanlı çalışıp tam maaş alma fırsatı sunuyor. Doğum yapan memur anne ilk doğumunda 2 ay, ikinci doğumunda 4 ay, üçüncü ve sonrası doğumlarında ise 6 ay süreyle yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek. Çoğul doğumlarda bu süreler bir ay daha uzatılacak. Engelli çocuk sahibi olan anneler içinse bu süre 12 ay olarak uygulanacak. Aynı zamanda mali ve sosyal hakları da kesintisiz bir şekilde devam edecek.


Özel Sektörde Nasıl Uygulanacak?

Yarım gün çalışma hakkı yalnızca memur anneler için geçerli olmayacak. Özel sektörde çalışan anneler de bu haktan faydalanacak. Ancak maaşların ödenmesi hususunda bir farklılık olacak. Memur annenin maaşı tam olarak kurumunca ödenirken, özel sektördeki annenin maaşının yarısını işveren ödeyecek. Kalan kısım ise işsizlik fonundan ödenecek.

İşsizlik maaşı alma şartları çok ağır olduğu için bu fonda hatırı sayılır paralar birikiyordu. Bu paralar başka amaçlarla kullanılıyordu. İşte bu amaçlardan biri de yarı zamanlı çalışan annenin maaş ödemesi olacak.

Yarı zamanlı çalışan kadın işçinin çalışma süresine karşılık gelen haklar işveren tarafından ödenecek. Çalışmadıkları süreye tekabül eden kısım ise işsizlik fonundan karşılanacak. İşsizlik fonunun ödeyeceği tutar maaşın yarısı kadar olmayacak. Standart bir bedel belirlendi ve o kısım ödenecek. Fondan ödenecek olan tutar brüt asgari ücretin günlük miktarı üzerinden belirlenecek. Yani işsizlik fonundan ödenecek olan miktar her kadın çalışan için 823 lira 50 kuruş olacak.

Asgari ücretle çalışan anneler bu hesapla tam maaş almış olacaklar. Hatta maaştan yalnızca damga vergisi kesileceği için asgari ücretli anne daha çok maaş alacak. Ancak diğer çalışanların maaşlarında azalma görülecek.

Özel sektörde çalışan anneler için bu teşvikin ödenmesi için bir takım şartlar var. Son 3 yılda en az 600 gün prim yatması, haftalık çalışma süresinin yarısını fiilen çalışarak geçirme ve analık izni bitince 30 gün içinde kuruma başvuru yapma şartlarını bir arada taşıyan anneler bu haktan yararlanabilecek.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...