2017

İşsizlik primleri emekli olunca alınabilir mi?

Malumunuz olduğu üzere çalışan herkes işsizlik primi ödemektedir. Bu işsizlik primleri çalışan kişilerin sosyal güvencesi olmaktadır. Böylelikle işten atılan kişiler kendilerini iş bulana kadar bu işsizlik birimi ile geçimlerini sağlayabilecektir. Dolayısıyla ortalıkta bir toplumsal yardımlaşmanın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir çalışanın maaşından yüzde 4 oranında kesinti gerçekleşmektedir. Bu yüzde 4 oranın yüzde biri çalışandan yüzde ikisi işverenden yüzde biri ise devlet tarafından karşılanmaktadır. Kişi kendisi işsiz kalsa da kalmasa da bu primi yatırmak durumundadır.

Dolayısıyla kişi emekli olduktan sonra bu primleri almaya hak kazanamayacaktır. Çalışma hayatı boyunca hiç bir zaman işsiz kalmasa dahi bu işsizlik primleri kendisine iade edilmeyecektir.

İşsizlik primleri emekli olunca alınabilir mi?

Kimler İşsizlik Maaşından Faydalanabilir?

İşsizlik maaşından faydalanabilmek için hükümet bir takım tedbirler geliştirmiştir. Böylelikle her işinden kovulan kişi işsizlik maaşından faydalanamayacaktır. Bu şartlardan ilki son 3 yıl içerisinde toplam 600 günlük prim yatırılmış olması şartıdır. Kişi bu şartı sağlasa dahi işten ayrılmadan önceki son 120 günde kesintisiz bir şekilde prim yatırması gerekmektedir. Bunun yanı sıra işten ayrılan kişinin kendi isteğiyle veyahut da kendi kusuru sebebiyle işten ayrılmaması gerekir. Eğer kişi kendi isteğiyle veyahut da kusuru nedeniyle patron tarafından işten atılır ise bu durumda prim sayısını tutturuyor olsa dahi işsizlik maaşından ve diğer imkanlardan faydalanabilmesi söz konusu olmayacaktır.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...


Başvurma süresi yukarıdaki saymış olduğumuz şartları sağlayan kişilere işsizlik maaşının verilebilmesi için başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru süresi ise ilgili mevzuatça 30 gün olarak belirlenmiştir başvurular şahsen gerçekleştirilebileceği gibi internet üzerinden de yapılabilmektedir.

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyenler süresiz olarak işsizlik maaşından faydalanamayacaktır. İşsizlik maaşından ve diğer imkanlardan faydalanmak isteyen kişilerin faydalanma sürelerini daha önce yatırmış oldukları prim sayısı belirleyecektir. Bu kapsamda 600 gün boyunca prim yatırmış bir kişi 180 gün boyunca işsizlik maaşı ve diğer imkanlardan faydalanabilecek tir bu rakam 900 gün yatıranlar için 240 1080 gün prim yatıranlar için ise 300 gün olarak belirlenmiştir.

Sizler de kendi isteğiniz dışarısında işinizden ayrılmak durumunda kalır iseniz işsizlik maaşı ve diğer sosyal imkanları elde etmek için 30 gün içerisinde bu başvuru hakkınızı kullanabilirsiniz ancak bu imkanlardan faydalanabilmek için yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm şartları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde işsizlik maaşı başta olmak üzere diğer imkanlardan da faydalanmanız hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...