2018

Marka Nedir?

Marka seçmenin en önemli sebebi bir ürün, mal veya hizmeti diğer benzerlerinden ayırmaktır. Aynı sektörde faaliyet gösteren pek çok üretici marka adları sayesinde birbirinden ayrılır. İşte bu farklılığı sağlayan isim, sözcük, işaret, simge, amblem gibi pek çok öğe marka olarak sayılabilir. Bu isim, sembol ya da işaretler tüketicide bir güven oluşturmakta ve bu sayede tüketiciler gözü kapalı olarak bu markaya yönelmektedirler.

Marka değeri o kadar önemlidir ki günümüzde milyar dolarlarla ifade edilmektedir. Tanınmış bir şirketin en önemli malvarlığı marka değeridir. Örnek vermek gerekirse dünyaca ünlü Apple markasının değeri paha biçilemezdir.

Marka Neden Tescil Edilir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi markalar firmalar için oldukça önemlidir. Hiç bir firma markasının taklit edilmesini istemez. Markayı korumak ve haksız rekabeti önlemek için tescil edilmesi gerekir. Marka tescil edildikten sonra her türlü haksız rekabet konusunda hukuki olarak müdahale edilebilecektir. Tescil ettiğiniz markaya ilişkin herhangi bir saldırı olursa, bu haksız saldırının durdurulması, zararın giderilmesi ve tazmin edilmesi istenebilecektir. Hatta bu saldırıyı gerçekleştiren kişiler hakkında ceza soruşturması dahi açılabilir. Eğer markanızı tescil ettirmezseniz koruma alanı oldukça daralacaktır. Yalnızca haksız rekabet hükümlerine göre koruma sağlanacaktır.


Markalar Nasıl Tescil Edilir?

Marka seçerken en önemli husus diğer benzerlerinden ayırt edici olmasıdır. Ayırt edici olmak suretiyle sözcük, şekil, renk, simge, amblem gibi pek çok husus tescil edilebilir. Gerçek kişi adları da marka olarak tescil edilebilir. Hatta markanızla özdeşleşen sloganlar veya ambalaj çeşitleri dahi tescil edilebilir. Bu şekilde markanıza ait tüm ayırt edici özellikleri koruma altına alabilirsiniz. Markalarınızı online olarak ya da fiilen başvurarak kolayca tescil ettirebilirsiniz. Ancak belirtmek gerekir ki bir başvuru ile sadece bir marka tescil edilebilmektedir. Dolayısıyla markaları biriktirerek tek seferde hepsine aynı başvuruyu yapmak mümkün değildir.

Tescil Süreci Ne Kadar Sürer?

Başvurunuzla birlikte markanız Türk Patent Enstitüsü tarafından değerlendirmeye alınacaktır. Ardından da ilana çıkılarak herkese duyurulacaktır. Eğer bu süre zarfında itiraz gelirse bu itiraz değerlendirmeye alınacak ve ardından da karar verilecektir. İtiraz gelmeyen marka tescil işlemlerinde tescil sürecinin yaklaşık olarak 8-9 ay sürdüğünü ifade edebiliriz.

Markalar Kaç Yıl Korunur?

Markanızı tescil ettirdiyseniz 10 yıllığına koruma altına alınır. 10 yıl dolduktan sonra markanızı yeniden tescil ettirmek gerekir. Her 10 yılda bir bu güncellemeyi yapmalısınız. Bu şekilde markanızı sınırsız olarak koruma altına alabilirsiniz.

Markanın koruma süresi olan 10 yılın dolmasına 6 ay kala marka tescilini yenilemelisiniz. Eğer bu süreçte yenilemezseniz 10 yıl dolduğu tarihten itibaren 6 ay içinde marka yenileme yapmanız gerekir. Yenileme yapılırken yenileme harç ve ücreti ödenmesi gerekir. Bu süre içinde tekrar tescil edilmeyen markalar artık hükümsüz sayılır. Bu markaları başka kişiler yeniden tescil ettirebilir. Markanızı yenilerken bu markanın aktif olarak kullanılıyor olması gerekmez. Ancak tescil edilen bir marka bundan sonraki 5 yıl boyunca kullanılmamışsa marka tescili iptal edilir.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...

Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...