2017

2018 Yılında Sona Eren Teşvikler

Yeni yılın gelmesiyle birlikte pek çok mali düzenleme yürürlüğe girerken, bazı düzenlemeler ise yürürlükten kalkıyor. Devletin tasarruf politikası gereği bazı teşviklere son verilmesine karar verildi. Yeni yılda ne gibi teşvikler devam edecek, hangileri sona erecek ya da yeni teşvikler verilecek mi sorularına cevap arıyorsanız bu yazımızda göz atmalısınız.

2018 Yılında sona eren teşvikler

Asgari Ücretliye Prim Teşviki

2016 yılında asgari ücretteki yükselme işverene ağır gelmişti. Bu yüzden devlet sigorta prim teşviki uygulaması başlatmıştı. Bu kapsamda özellikle asgari ücretli işçi çalıştıran KOBİler desteklenmişti. Böylece istihdamın da arttırılması amaçlandı.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici 68. madde eklendi. Bu düzenlemeye göre asgari ücretlinin sigorta primine 100 Türk Lirası devlet teşviki verildi. Her asgari ücretli için bu miktar hazineden ödendi.
2016 yılı için yapılan düzenleme 2017 yılını kapsayacak şekilde uzatıldı. İşte bu uygulama 2018 yılı itibariyle tarihe karışıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklama ile 2018 yılında işverene bu teşvik verilmeyecek.

Prim Erteleme Sona Eriyor

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 5 milyondan fazla işletmenin yararlandığı prim erteleme 2018de devam etmeyecek. Bu düzenlemeye göre işletmeler aralık 2016 ve ocak şubat 2017 prim ödemelerini 2017 ekim ayına kadar erteleyebiliyordu. Bu düzenleme yalnızca söz konusu tarihler için getirilmişti. Yeni bir düzenleme yapılmadığı için 2018 yılında bu düzenleme sona erecek.

İlave İstihdam Teşviki Devam Ediyor

687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İşsizlik Kanununa iki yeni geçici hüküm eklenmişti. İstihdamı artırmak amacıyla yapılan bu düzenlemeye göre özel sektördeki işverenler Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı işsizleri istihdam ettiği takdirde, her bir asgari ücretli için prim ve vergide 773 TL tutarında teşvik alıyordu.
Bu düzenleme 31 aralık 2017 tarihi itibarıyla sona eriyor ancak düzenlenen İstihdam Şurasında prim ve vergi teşvikinin 2018 yılında da devam edileceği açıklandı. Yapılacak olan düzenlemenin ayrıntıları ise henüz belli değil.


İşbaşı Eğitim Programı

İŞKUR tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programı 2018 yılında devam edecek. Bu kapsamda 18 ve 29 yaş aralığında personel istihdam eden işverene teşvik verilecek. Bu teşvikler belirlenen kontenjan sayısı kadar olacak. Böylece işsizlik rakamlarında önemli bir yer tutan genç işsizlerin istihdam edilmesi amaçlanıyor.
Devletin uyguladığı tasarruf politikaları nedeniyle pek çok teşvik sona erdi. Yeni yılda yeni teşvikler gelir mi, o konu henüz gizemini koruyor.

Mor Kasa Online Ön Muhasebe Programı 'nı ücretsiz deneyin!

Kullanmadan karar vermeyin...


Mor Kasa Online Muhasebe Programı 'nın mevcut özellikleri size yeterli gelmiyor mu?

Bizi arayın sizin için kusursuz Muhasebe Yazılımını birlikte geliştirelim...